Miért FLOW?

Mert a FLOW élmény

Tapasztaltad már, hogy egy tevékenységben annyira elmerültél, hogy gyakorlatilag eggyé váltál vele, a külvilág „megszűnt”, és közben az időérzéked is elvesztetted? Ebben az állapotban lenni nem csupán nagyszerű érzés, de elképesztően hatékony is. Ilyenkor sorra jönnek a remek ötletek, felgyorsul a tempónk, és olyan problémákat is képesek vagyunk megoldani, amelyeket korábban soha – úgy tűnik, minden sikerül.

Csíkszentmihályi Mihály, a világhírű magyar származású pszichológus professzor ezt áramlatélménynek, azaz FLOW-nak nevezte el. Hosszú éveken át kutatta, miként érhetjük el tudatosan ezt az állapotot, és arra jutott, hogy minden tevékenységet FLOW-vá alakíthatunk, amennyiben tanulási képességeink összhangban vannak a kihívás mértékével.

Mit is jelent ez pontosan? FLOW szinte sohasem lép fel, ha a kihívás túlságosan kicsi számunkra, ha folyton ismétlődő rutinmunkát végzünk, vagy unatkozunk. De akkor sem, ha a kihívás olyan nagy, hogy reálisan nem teljesíthető, ha túlterheltek vagy stresszesek vagyunk. Az arany középút hozhatja el az örömteli és konstruktív tanulás élményét.